Tím, že budete pokračovat v prohlížení této stránky, přijímáte použití souborů cookies, které nám umožňují provádět měření návštěvnosti naší stránky, nabízet vám obsah a reklamy uzpůsobené vašim zájmům a sdílení obsahu na sociálních sítích.
Zjistit více a nastavit soubory cookies.

Umění tvořit dokonalost. Dáme Vám do rukou to nejlepší.

WMF provozuje jednu z největších kováren na nože v Německu, která se nachází v malém městečku Hayingen. Výroba tam začala v roce 1962 výrobou nožů pro stolování. Od roku 1977 se však továrna specializuje na výrobu vysoce kvalitních kuchyňských nožů, které se staly světově proslulým produktem značky WMF. Vysoká kvalita zpracování a rostoucí popularita WMF nožů vedla v roce 2016 k rozšíření továrny, což umožnilo uspokojit poptávku a udržet nejvyšší výrobní standardy kombinující tradiční řemeslné zpracování a nejnovější technologie.

Nože WMF článek.jpg

Technologie WMF Performance Cut 

Nože WMF zůstávají ostré mnohem déle díky jedinečné technologii Performance Cut. Tento jedinečný proces broušení čepele, využívající laserové měření a nejmodernější brusky zaručují nejvyšší přesnost úhlu a tvaru ostření. Kromě toho jsou WMF nože podrobeny vícestupňovému procesu kalení, aby se dosáhlo nejvyšší pevnosti a trvanlivosti. Výsledkem je, že jakýkoli kuchyňský nůž, vyrobený touto technologií, zůstane mimořádně ostrý déle než standardní kuchyňské nože. Daleko přesahující standard řezného výkonu. 

Každý nůž má svou vlastní funkci, takže stojí za to si jej vybrat podle svých potřeb.

Ostré nože pro přípravu masa, ryb, sekání bylin nebo další činnosti by měly být v kuchyni vždy po ruce.

Klasický nůž šéfkuchaře s čepelí dlouhou 20 cm, je ideální pro krájení surovin rytmickým houpacím pohybem. Alternativou k němu je širší a mnohem méně zakřivený nůž Santoku, který krájí lehkým tlakem po celé čepeli. K sekání můžete použít nůž čínského šéfkuchaře. Výhodou těchto tří nožů je, že můžete nakrájené ingredience přenést na široké čepeli rovnou do hrnce nebo pánve.

Dokonalým doplňkem vaší kolekce bude univerzální nůž s délkou čepele 15 cm nebo ještě kratší. Umožní vám rovněž udělat hluboké řezy, například masa před smažením. Krátká, rovná čepel nože na zeleninu je nejvhodnější pro porcování zeleniny, protože je stabilní a dobře padne do ruky. Pokud jde o přípravu masa a ryb, ideálním nástrojem jsou filetovací a vykosťovací nože. Díky štíhlým a pružným čepelím se tyto nože pohybují dobře po kostech nebo šlachách. Loupací nože lze snadno identifikovat podle krátké, zakřivené čepele ve tvaru „zobáku“, která následuje zakřivení ingrediencí, jako jsou např. jablka.

18_9164_6032_400.jpg
Skladování a údržba

1. Čištění
Po použití je třeba nože očistit a osušit ručně, nejlépe hadříkem z mikrovlákna. Poznámka: Nože nenamáčejte do vodní lázně ani je nedávejte do myčky. Přestože je většina nožů vhodná do myčky, existuje riziko tvorby rzi na čepeli. Kromě toho se čepele při nárazu na příbory nebo nádobí rychle otupí.

2. Skladování
Kvalitní nože by neměly být volně uloženy v zásuvce na příbory: jejich kvalita klesá, když na sebe čepele naráží a rychleji se tak otupí. Lepší a bezpečnější je skladování v bloku nebo na magnetické liště na nože, kde jsou vždy po ruce a dobře chráněny. Bloky na nože jsou k dispozici v mnoha variantách, aby vyhovovaly každé kuchyni.

3. Ostření
Péče o kvalitní nůž zahrnuje také pravidelné ostření, aby se zabránilo otupění. Vše, co potřebujete, je ocílka a trochu praxe. Ale buďte opatrní: tento nástroj může brousit pouze nože s hladkým ostřím; nože se zoubkovaným ostřím nejsou k ostření ocílkou vhodné.

18_7651_6030_500.jpg
Krájení

Nůž ukáže své schopnosti, když se ke krájení použije příslušná technika. Tip: Ostré čepele jsou citlivé. Nejvhodnější krájecí deskou jsou prkénka ze syntetického materiálu, dřeva nebo bambusu. 

Prkénka ze skla, mramoru, porcelánu, keramiky atp. jsou nevhodná, protože je jejich materiál výrazně tvrdší než čepel a čepel otupí.

Jaké nože stojí za to mít v dobře vybavené kuchyni?

Ať už jde o krájení rajčat, loupání jablek, filetování masa nebo sekání bylinek, mít správný nástroj je při přípravě ingrediencí důležité. Ne každý nůž je vhodný pro každou přípravu. Které nože opravdu potřebujete, záleží na vašich individuálních preferencích a frekvenci používání. Náš kontrolní seznam je navržen tak, aby vám pomohl sestavit si vlastní sadu nožů pro snadnou přípravu každého pokrmu.

Mezi naprosto základní vybavení každé domácnosti by měl patřit nůž šéfkuchaře, nůž na zeleninu a nůž na chléb. Nůž šéfkuchaře je považován za velmi praktický. Se širokou čepelí je vhodný pro mnoho různých technik krájení. Je k dispozici v různých délkách; doporučujeme začít nožem s 20 cm čepelí. Pokud hodně vaříte, můžete si koupit druhý nůž s kratší, 15 cm čepelí.

Nože na maso, filetovací a loupací jsou součástí základní výbavy amatérských kuchařů stejně jako špikovací nůž. Díky speciálním čepelím jsou asijské nože, jako je čínský nůž šéfkuchaře a nůž Santoku, stále populárnější i mimo Asii. Jedná se o investici, která se vášnivým kuchařům skutečně vyplatí.

Nezapomeňte také na ocílku a krájecí prkénko, které jsou rovněž základním vybavením každé kuchyně.

18_9171_6032_400.jpg
Nová kolekce nožů WMF KINEO

Kvalita se schází s designem - nová řada WMF Kineo kombinuje estetiku, funkčnost a nejvyšší standardy kvality. Inspirována moderní architekturou a hraním s kontrasty, kombinuje vizuální sofistikovanost s nadčasovou krásou. Nová řada nožů zaujme moderním elegantním vzhledem, který je dokonale doplněn ergonomicky tvarovanými rukojeťmi, takže nože pohodlně padnou do ruky. Řada nožů Kineo zahrnuje celkem 9 různých nožů - od běžných všestranných nožů po nůž šéfkuchaře a čínské sekáčky. Přestože nejsou čepele vyrobeny tradičním procesem kování, vlastnosti speciálně kalené nerezové oceli jsou vynikající.
kineo.jpg
Nová kolekce nožů WMF Sequence

Navrženo k dokonalosti – takovým sloganem se může pyšnit nová řada WMF Sequence, která upoutá svěžím a nadčasovým designem.  Nože jsou vybavené ergonomicky formovanými rukojeťmi s nýty z nerezové oceli, které garantují bezpečný a pohodlný úchop. Čepele jsou vyrobeny novou technologií ze speciální nerezové oceli a mohou se pyšnit označením WMF Performance Cut, takže vynikající a dlouhodobá ostrost je zaručena. Nože této řady jsou k dostání exkluzivně v obchodech Home & Cook.
sequence.jpg
Kolekce nožů WMF Grand Class

Dotek nostalgie spojený s nejmodernějším zpracováním – to shrnuje řada WMF Grand Class. Design rukojetí s nýty z nerezové oceli připomíná tradiční řemeslné zpracování z minulosti a zaručuje optimální hygienu, ergonomický tvar pak pohodlnou a bezpečnou manipulaci. Podpěra slouží k ochraně prstů při krájení. Stejně jako téměř všechny WMF nože jsou i nože řady Grand Class vyrobeny ze speciální nerezové oceli, kované po celé její délce. Technologie WMF Performance Cut poskytuje čepelím výjimečnou, dlouhodobou ostrost.
grand class.jpg
Kolekce nožů WMF Spitzenklasse Plus

Vysoce kvalitní čepele; rukojeti, u kterých máte pocit, jako by pro vás byly stvořeny a bezkonkurenční výběr - WMF Spitzenklasse Plus kolekce je klasikou mezi WMF noži. Nový svěží design se vyznačuje zaoblenými okraji rukojeti pro příjemnější uchopení. Nýtované rukojeti a bezešvé zpracování zaručují čistou, bezpečnou a spolehlivou práci. Sortiment této kolekce je velmi rozmanitý a nabízí nože pro každého kuchaře a každou ingredienci - od klasiky jakou je nůž šéfkuchaře, nůž na zeleninu a víceúčelový nůž až po Santoku a steakové nože.
spitzenklasse.jpg
Kolekce nožů WMF Grand Gourmet

Nože z kolekce WMF Grand Gourmet jsou vrcholem každé kuchyně. Vyrobené kompletně z nerezové oceli spojují stylový design a vysokou funkčnost. Rukojeti z Cromargan® jsou příjemné pro uchopení, bezpečné a garantují hygienické použití. Kromě klasiky, jakou je například univerzální nůž, nůž šéfkuchaře a nůž na chléb, série Grand Gourmet zahrnuje také vykošťovací, filetovací a Santoku nože. Design a použitý materiál je vhodný pro gravírování - což vám umožní mít jedinečný nůž a nebo velmi osobitý dárek.
Bez názvu.jpg
Kolekce nožů WMF Chef's Edition

Jak již název napovídá, kolekce WMF Chef's Edition byla vyrobena pro profesionály a ty, kteří při přípravě vyžadují maximální přesnost. Nože z této řady byly vyvinuty s hladkými přechody mezi čepelí, hřbetem a rukojetí. Díky tomu nemají žádné ostré hrany, perfektně pasují do ruky a bez námahy naporcují nejsilnější kus masa i tu nejtvrdší zeleninu. Bezešvé zpracování zaručuje rovněž velmi snadné čistění a maximální hygienu.
chefs.jpg